
נותנים יד לתעסוקה שווה
"יד לתעסוקה שווה" הוא מאגר של ציוד הכולל תוכנות, ציוד טכנולוגי ואביזרים המיועדים להנגשה של מקום העבודה לעובדים עם מוגבלויות שונות. הכול כדי לאפשר לכמה שיותר אנשים עם מוגבלות לעבוד, להרגיש חלק מחברה ולהביא ערך. הציוד מושאל לחצי שנה ללא עלות, עם אפשרות לקבל עזרה במימון הציוד במחיר מסובסד.

יוני רוטשטיין נולד עם מחלה גנטית של ניוון שרירים (SMA (spinal muscular atropy והוא משותק מהצוואר ומטה. זה לא מנע ממנו ללמוד, לסיים בהצטיינות יתרה תואר בכלכלה באוניברסיטה הפתוחה, ולעבוד בעבודה משמעותית עם אחריות רבה.
כיום, בגיל 23, יוני מנהל אדמיניסטרטיבי ואחראי תשלומים בחברה פרטית עם מעל 300 עובדים. ליוני נדרשה מערכת שיכולה לסייע לו להפעיל מחשב, תוכנות, לדבר בטלפון ולתפקד כמו כל עובד אחר בחברה: "הייתי צריך מערכת שתשרת את הצרכים שלי, שאוכל להפעיל את המחשב גם בשכיבה וגם בישיבה".
יוני והמעסיק שלו פנו למאגר ההשאלה יד לתעסוקה שווה ושם התאימו לו מערכת למיקוד מבט שקולטת את תזוזת העיניים ומאפשרת שימוש בעכבר. "המכשיר הזה שינה לי את החיים" יוני מספר, "לפני כן לא הייתי יכול להפעיל מחשב באופן יעיל".

"יד לתעסוקה שווה" הוא מאגר של ציוד טכנולוגי, הכולל תוכנות ואביזרים המיועדים להנגשה של מקום העבודה לעובדים עם מוגבלויות שונות: ראייה, שמיעה ופיזית הכולל תוכנות הקראה והגדלה לאנשים עם לקות ראייה, מערכות שמע לאנשים עם לקות שמיעה, כיסאות אורתופדיים, משענות לידיים וציוד ארגונומי, כגון מקלדות ועכברים לאנשים עם מגבלה פיזית. הכול כדי לאפשר לכמה שיותר אנשים עם מוגבלות לעבוד, להרגיש חלק מחברה ולהביא ערך.
יד לתעסוקה שווה
"טלפונים זה חלק חשוב מהיום שלי, ולכן זה חשוב שאוכל לענות לשיחות. המכשיר מאוד נוח ונגיש, וזה עזר לי להתקדם. אם לא היה לי אותו, לא הייתי יכולה להבין את האנשים בצד השני" מספרת שקד."
מדובר במיזם של המטה לשילוב אנשים עם מוגבלות של משרד העבודה והרווחה, בשיתוף הקרן לפיתוח שירותים לנכים של הביטוח הלאומי, המופעל ע"י מרכז מגדל אור, ארגון "בקול", ויחידת מילב"ת-שיבא.
תהליך קליטת העובד
"טלפונים זה חלק חשוב מהיום שלי, ולכן זה חשוב שאוכל לענות לשיחות. המכשיר מאוד נוח ונגיש, וזה עזר לי להתקדם. אם לא היה לי אותו, לא הייתי יכולה להבין את האנשים בצד השני" מספרת שקד. האתגר של אדם עם מוגבלות למצוא עבודה לא מסתיים בהתאמת העבודה ליכולות שלו, או מציאת מעסיק שיראה את האדם מעבר למגבלה.
שקד שחם, סטודנטית שנה ג בחוג לצילום ועיצוב גרפי, כבדת שמיעה מלידה ומרכיבה מכשיר שמיעה. כשהיא מצאה עבודה אדמיניסטרטיבית בחברה בקריית ביאליק, עלתה סוגיית המענה לטלפונים. פניה למאגר ההשאלה העלתה את פתרון של מגבר לטלפון אביזר שמתחבר לשפופרת ומאפשר כיוונון הווליום של השיחה מבלי שיפריע למכשיר השמיעה.

בתהליך הקליטה של העובד מגיע המכשול הגדול שבגללו מעסיקים רבים מעדיפים לא להעסיק אנשים עם מוגבלות והוא שלב התאמת העמדה והציוד. "לעיתים המעסיקים לא יודעים מה הציוד שהעובד צריך, היכן ואיך להשיג אותו. כשהם מגלים שהציוד יקר יחסית, הם מוותרים", מספר ניר שדה, מנהל מאגר ההשאלה.
"המאגר מלווה את המעסיק לאורך כל התהליך. מומחים בודקים את הצורך של העובד בהתאם לתפקיד, הצוות מגיע להתקין את הציוד ואף מעביר הדרכה לעובד על השימוש בו. הציוד מושאל לחצי שנה ללא עלות, פרק זמן זה מאפשר תקופת הסתגלות ובנוסף מאפשר למעסיק לפנות למרכז תמיכה למעסיקים של תעסוקה שווה עם בקשה לעזרה במימון הציוד במחיר מסובסד".
בחברת "תקשוב", המעסיקה כ-700 עובדים עם מוגבלויות, כבר מכירים את התהליך. שם כבר הגיעו למערכת משומנת היטב של קליטת עובדים עם מוגבלויות: בעת קליטת עובד חדש עם מוגבלות הממונה על העסקת עובדים בעלי מוגבלות בחברה יודעת מה עליה לעשות ולאן לפנות. הציוד מוזמן במהרה והעובד מקבל אותו תוך ימים ספורים.
מורן גושן, סמנכ"לית משאבי אנוש ב"תקשוב": "אם מתקבל עובד עם מוגבלות ויודעים שיש קושי, נותנים לו זמן להסתגל, גם אם עקומת הלמידה תהיה שלושה חודשים. גיוון תעסוקתי זאת האג'נדה הארגונית שלנו. כל עובד אצלנו חתום על אמנת הגיוון התעסוקתי. יש נוהל עבודה שלם שגובש, לכן כל מנהל יודע מה מותר לשאול על המגבלה ועל ההתאמות. גילינו שמנהל שיש לו עובד עם מוגבלות, הופך למנהל טוב יותר- החושים מתחדדים, הוא מכיל יותר, כישורי הניהול שלו משתפרים".
שדה, מנהל מאגר ההשאלה: "כשמעסיקים פונים אליי הם נדהמים מהקלות וממגוון האפשרויות שקיימות. לפני כמה חודשים פנו אליי מרשות מקומית בנוגע לעובד עם עיוורון, הם לא ידעו איזה ציוד קיים בכלל וכשהסברתי להם על המאגר, הם הופתעו מהפתרון המהיר: התאמתי לו צג ברייל וקורא מסך על מנת שיוכל להפעיל את המערכת הממוחשבת של המוקד, והוא התחיל לעבוד. הפתרונות הם לפעמים כל כך פשוטים, והתהליך קצר ונוח. פשוט ממלאים אצלנו טופס באתר ואז מקבלים ליווי לאורך כל התהליך."
"מה שאני הכי אוהב בעבודה שלי הוא את היום הזה שבו אני מגיע להתקין את הציוד ואני ממש מרגיש את אנחת הרווחה מצד העובד והמעביד, סוג של 'הצלחנו לעבור את זה'. העובד סוף סוף יכול להתחיל לעבוד בעבודה החדשה והמעסיק מרגיש הקלה שהתהליך שהוא חשש מהמורכבות שלו קיבל מענה איכותי ובזמן קצר".
"מה שאני הכי אוהב בעבודה שלי הוא את היום הזה שבו אני מגיע להתקין את הציוד ואני ממש מרגיש את אנחת הרווחה מצד העובד והמעביד, סוג של 'הצלחנו לעבור את זה'."